A2A2 mlieko
Jerseyské mlieko A2A2 v porovnaní s klasickým mliekom obsahuje väčší podiel sušiny, o 20 % viac proteínových častíc, ale aj o 15 % viac vápnika.
Má jeden z najvyšších obsahov tuku (okolo 6-7 %) a bielkovín (okolo 4 %) zo všetkých plemien dobytka.
Je ľahšie stráviteľné a vhodné aj pre mnohých ľudí trpiacimi alergiami na klasické mlieko.
Uvádza sa tiež, že Beta kazeín typu A2A2 znižuje riziko vzniku diabetes 2. typu a ochorení srdca, jednoducho pôsobí priaznivo na ľudské zdravie.
Prečo sa medzinárodne používa označenie A2A2?
Pretože stráviteľnosť mlieka súvisí s mliečnym proteínom Beta kazeín, ktorý môže byť A1 alebo A2. Bežné kravičky majú genetickú podmienený Beta kazeín A1A1.
Niektoré plemená však majú predpoklad na genetiku s A2A2 Beta kazeínom.
Nie je úplne samozrejmé, že každá jerseyská kravička má A2A2 Beta kazeín, môže sa vyskytnúť aj kombinácia A1A2. Preto sa kravičky testujú.
Genetika všetkých našich jerseyských kravičiek je otestovaná nezávislým medzinárodným testovacím strediskom, a majú zodpovedajúcu dokumentáciu, potvrdzujúcu, že ich mlieko obsahuje mliečny proteín Beta kazeín A2A2.