top of page

3 dôvody na podporu mestského poľnohospodárstva.


Po prvé, ľudské zdravie. Mestské poľnohospodárstvo zlepšuje miestny prístup k výživným potravinám, znižuje znečistenie ovzdušia spojené s potravinovým dodávateľským reťazcom a zmierňuje efekt mestských tepelných ostrovov väčším množstvom zelene, čím prispieva k merateľnému zlepšeniu fyzického zdravia obyvateľov mesta.

 

Po druhé, znalosti. Mestské poľnohospodárstvo poskytuje cennú príležitosť na vzdelávanie miestnych škôl a komunít o tom, odkiaľ naše potraviny pochádzajú, ako aj na budovanie zručností pri pestovaní zdrojov potravín. Okrem iného má potenciál poskytovať mnoho vedomostí  a ukážok o živote v pôde, o živote rastlín či hospodárskych zvierat. Toto sú znalosti, ktoré mnohým obyvateľom miest často unikajú.

 

Po tretie, environmentálna udržateľnosť. Mestské poľnohospodárstvo poskytuje veľmi potrebnú  mestskú biodiverzitu a ponúka biotop pre opeľovačov, čo je nielen nevyhnutné pre potravinový systém, ale je to i v dôsledku pokračujúceho rozvoja miest ohrozené. Navyše mestské poľnohospodárstvo môže byť v blízkej budúcnosti dôležitou súčasťou sekvestrácie uhlíka. Vo všeobecnosti je zelený priestor v mestách dôležitou súčasťou pozitívnej klimatickej zmeny.



20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page