top of page

Ako je to naozaj v poľnohospodárstve

Poľnohospodárenie je náročné poslanie, je to intenzívna spolupráca s prírodou. Niekedy jej sila pomáha, inokedy naopak. Každý rok prináša odznova výzvu – pracuj najlepšie ako vieš a prijmi s pokorou, čo ti zem vydá.

Asi niet inej oblasti, kde je človek tak závislý na počasí a rozmaroch prírody, kde  je potrebné každý rok nanovo ustáť  veľký tlak ako udržať podnikanie a ako uživiť všetkých, ktorí s plným nasadením v tejto oblasti pracujú.

Navyše do tejto  hry o prežitie vstupujú i nedostatočne premyslené  nariadenia, ktorých zámer je síce správny - všetci chceme ekologické riešenia, avšak cesta, ktorú ľudia od stola k tomu cieľu vytyčujú, je pre poľnohospodárov zdrojom mnohých problémov. Nepružnosť pri vyplácaní dotácii, spojená s prísnymi kontrolami, ktoré nie sú prepracovaní zamestnanci kontrolných úradov schopní dostatočne rýchlo vyhodnotiť, spôsobuje vážne finančné výpadky pre väčšinu hospodárov na Slovensku v kľúčovom období.

Včasné zakúpenie osív či vykonanie poľnohospodárskych prác, na ktoré potrebujete pohonné hmoty, techniku i ľudí, rozhoduje o celej sezóne. Nemôžete ho preložiť o mesiac, ba niekedy ani o týždeň.

V neposlednom rade je hospodárenie  každého poľnohospodára ovplyvnené trhovou cenou komodít. Cenu pšenice, kukurice, či slnečnice si poľnohospodár neurčuje v závislostí od svojich nákladov, od toho, koľko ho stálo osivo, hnojenie a práce sa na poliach. Nie, on je nútený predať výsledky svojej náročnej práce za to, čo určuje medzinárodný trh s komoditami. Ceny  sú ovplyvnené  množstvom komodít na medzinárodnom trhu,  kde sa ocitajú aj menej kvalitné plodiny, ale aj schopnosťou iných krajín ponúkať ich lacnejšie, pretože ich vlády ich podporujú vyššími dotáciami.

Takže poľnohospodár je každoročne závislý na viacerých  premenných, na ktoré nemá vplyv. Každá o sebe, ak sa vyvinie nepriaznivo, mu spôsobuje straty, hoci  si svoju prácu robil dobre a svedomito.

A občas príde rok  s viacerými nepriaznivými vplyvmi. Rok, v ktorom potrebuje podporu a pomoc.

Aby mohol  znovu zasiať, zožať a nakŕmiť tým najlepším, čo zem urodí.



63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page